Hovirinta - Piikkiö maisemareitti

Hovirinta-Piikkiö maisemareitti vie meren rannaltta lehtometsiin, erilaisiin luontokohteisiin ja historiallisiin maisemiin. Reitti kulkee pääosin hiekkateillä, kevyenliikenteenväylillä sekä metsäpoluilla ja sen voi kulkea kävellen tai pyörällä. 

Reitti kulkee Kuusistonsalmen pohjoispuolella ja se on kokonaisuudessaan 13 km. Reitistä voi valita myös lyhyempiä osuuksia kuljettavaksi tai vaikka tietyn käyntikohteen. Reittikuvaus on esitetty länsi-itä suuntaisesti. Kohteet sijoittuvat myös julkisen liikenteen linjojen varrelle.

Reitti alkaa Kaarinan keskustan eteläpuolella sijaitsevasta Hovirinnan rantapuistosta. Alueella on suuri leikkipuisto, lasten liikennepuisto, uimaranta, venesatama sekä erilaisia palveluja. Hovirinnasta reitti vie itään. Saaristotien toiselta puolelta löytyy Rauhalinnan kulttuurivaikutteinen lehtoalue ja luontopolku (2,2km), jonka varrella on alueen luonnosta ja kartanon historiasta kertovia opastauluja. Rauhalinnan kartano on nykyään yksityisomistuksessa. Polkua pitkin pääsee meren rantaan, jossa on yleinen oleskelulaituri. Rauhalinnan lehdon pohjoispuolelta löytyy myös ihastuttava Mökkigalleria.

Reitti jatkuu kohti Voivalaa, josta löytyy uimaranta. Sen jälkeen matka vie Karpanmäen lehdon luonnonsuojelualueen vieressä kulkevaa hiekkatietä pitkin kohti Tuorlaa. Reitiltä aukeavat hienot näkymät peltoaukeille ja Kuusistonlahdelle. Tuorlan kartanon alue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö ja siellä toimii nykyään ammattiopisto Livian maaseutuopisto. Tuorlan majatalo tarjoaa erilaisia palveluja ja Avaruuspuisto Väisälässä voi tutustua tähtitaivaan ihmeisiin. Tuorlan metsät on pääosin suojeltu ja niihin voi tutustua erilaisilla luontopoluilla, joista yksi on esteetön. Polkujen varrelta löytyy myös tulipaikka.

Tuorlasta matka jatkuu historiallista Kuninkaantietä eli Suurta Rantatietä kohti Raadelmaa. Vanhan ratsupolun varrella on alueen historiasta ja luonnosta kertova opastaulu. Raadelman alueella voi nykyäänkin nähdä merkkejä menneestä historiasta, mutta itse kartano on yksityisomistuksessa. Raadelman uimarannalla voi pulahtaa uimaan. Rojolanmän länsipuolella on kauniisti kukkiva kallioketo, muinaisjäännöksiä ja hienot näkymät meren yli Kuusiston linnanraunioille.

Raadelman rannan jälkeen reitti kiertää Rojolanmäen ja siirtyy Rungon koulun kohdalla Helsingintien pohjoispuolelle. Tieltä avautuu maisema Piikkiönlahdelle. Metsähallitus kunnostaa lahden pohjukassa olevaa lintutornia, joka ei tästä syystä ole toistaiseksi käytössä. Tämän jälkeen reitti kääntyy kohti Hadvalaa. Mattilantien varrella on alueen rautakautisista löydöistä ja asutuksesta kertova opastaulu. Viereisellä Kolamäellä on kesäisin upeasti kukkiva niitty, joka kuuluu maakunnallisesti arvokkaisiin perinnemaisemakohteisiin. Piikkiön keskustassa voi ihailla vanhaa, 1700-luvun lopulla rakennettua kivikirkkoa. Varsinainen maisemareitti päättyy tähän, mutta siitä on mahdollista jatkaa esimerkiksi Piikkiön Linnavuoren retkeilyreitille, Harvaluodon ja Toivolinnan pyöräretkeilyreiteille sekä pyöräilyn yhdysreittejä pitkin Lietoon ja Paimioon.