Rauhalinnan luontopolku

Rauhalinnan luontopolku on monipuolinen luontokohde, jonka varrella pääsee rehevään lehtometsään, kartanon puukujalle ja merenrantaan kuuntelemaan laineiden liplatusta. Osa reitistä on helppokulkuinen. 

Rauhalinnan luontopolun varrella on monipuolista luontoa, kuten lehtometsää, merenrantaa, avokalliota ja alueella virtaa puro. Metsässä kulkevat polut ovat melko kapeita ja juurakkoisia ja korkeuseroja on jonkin verran. Polut ovat kohtalaisen helppokulkuisia. Tärkeää olisi, että kulkijat käyttävät olemassa olevia polkuja, jotta herkästi kuluva maanpinta ja lehdon kasvillisuus säilyvät. Polku on merkitty keltaisin reittimerkein. Polku ei ole rengasreitti ja lähtöpisteitä on useita, joten luontopolun reittimerkintöjä on risteyskohdissa useaan eri suuntaan. 

Osa reitistä on helppokulkuinen. Opastaulut 1 – 3 ovat sorapintaisen tien varrella, joten ne kannattaa käydä katsomassa, vaikka ei metsäpolulle pääsisikään. Helppokulkuiselle osuudelle pääsee Iso-Rauhalinnantieltä tai Kuusiston sillan läheisyydestä alueelle tulevaa soratietä pitkin. Soratietä pääsee myös kaupungin laiturille, Kuusistonsalmen rantaan. Kaarinan kaupungilta voi lainata ilmaiseksi maastopyörätuolia.

Polun pituus on noin 2,2 km lähdön ja paluun ollessa Iso-Rauhalinnantiellä. Rauhalinnan luontopolulle pääsee kolmea eri reittiä, joiden alussa sijaitsevat infotaulut. Lisäksi polun varrella on 9 opastaulua. Ne ovat paikallisen Mökkigallerian Sibel Kantolan upeasti kuvittamia.

Rauhalinnan kartanon ympäristö on luontoarvoiltaan ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokonaisuus. Kartano on yksityisomistuksessa, joten luontopolku ei kulje kartanon pihan läpi eikä sinne saa pysäköidä. Myöskään kaupungin varikkoalueelle ei voi pysäköidä. Rauhalinnan tien varrella on pieni pysäköintipaikka, johon mahtuu muutama auto. Kävelymatkaa pysäköintipaikalta luontopolulle on noin 500 metriä. Iso-Rauhalinnantie on kevyenliikenteen väylä, joten siellä on ajokielto. 

Lähialueen asukkaiden toivotaan tulevan paikalle ympäristöystävällisesti lihasvoimin. Linja-autot kulkevat Uudenmaantietä ja Saaristotietä.