Pyhän Katariinan polut

Pyhän Katariinan polkujen retkeilyreitti sijaitsee Kaarinan länsipuolella Lemunniemen alueella. Luontoelämysten lisäksi alueelta löytyy kiinnostavaa historiaa ja siellä käytiin myös kuuluisa Lemun taistelu vuonna 1808.

Reittikuvaus

Retkeilyreitti kulkee vaihtelevassa maastossa ja sen varrella on kallioalueita, jyrkänteitä, lehtometsää, peltoaukeita ja merinäkymiä. Reitti muodostuu erillisistä poluista, joista voi suunnitella itselleen sopivan mittaisen reitin, lyhyen lenkin tai koko päivän retken. Reitin varrella on joitakin jyrkempiä nousuja ja laskuja sekä juurakkoisia osuuksia. Sateella polut voivat olla liukkaita. Reitti ylittää muutamassa kohdassa ajotien.

Vaarniemen näkötorni sijaitsee korkealla kallion päällä ja sieltä avautuvat hienot näkymät metsien ja meren yli. Rauvolantieltä tullessa kalliolle noustaan pitkiä portaita. Tornin lähellä on laavu ja taukopaikka. 

Alueelta löytyy useita muinaisjäännöskohteita sekä kartanoita ja rakennuksia, joiden tarina ulottuu keskiajalle. Ne ovat yksityisomistuksessa. 

Retkeilyreitiltä voi jatkaa myös Vaarniemen-Rauvolanlahden luontopolulle ja lintutornille. Luontopolun pituus on 1,2 km. Lintutornilta voi jatkaa edelleen pitkospuita pitkin Turun Katariinanlaaksoon. Osittain samalla reitillä Pyhän Katariinan polkujen kanssa kulkee myös Pyhän Olavin merireitti. Se on merkitty maastoon punaisin muovirenkain ja pienillä infolaatoilla, joissa on pyhiinvaellusreitin symboli.

Reitistön varrella on kaksi tulipaikkaa: Vaarniemen laavulla ja Lemuntien itäpuolella Herrasniityn metsässä. Tulenteko on sallittu vain siihen merkityillä tulipaikoilla. Tulta ei saa sytyttää metsäpalovaroituksen aikaan. Reitin varrella on myös kaksi taukopaikkaa: Vaarniemen kallion keskivaiheilla ja Ala-Lemun kalliolla. Opastauluja on Rauvolantien ja Kasarmimäentien (läntinen) pysäköintialueilla sekä Vaarniemen näkötornilla.

Pysäköintipaikkoja löytyy useita eri puolilla reitistöä. Rauvolantien varrella on pysäköintialue, jota on laajennettu vuonna 2021. Myös Pyhän Katariinantien sekä Lemuntien risteyksessä, Piispanlähteen koulun kentän vieressä on pysäköintipaikkoja. Lisäksi Kasarminmäen länsi- ja itäpuolelta löytyy paikkoja muutamalle autolle.